26.7.2011

Voihan murre!

Opiskeluaikoina en koskaan halunnut opiskella saksaa, saksa oli vaihtoehdoista aina pahnan pohjimmaisena. Opiskelin jopa mielummin venäjää kuin saksaa. Enpä silloin tiennyt, että joskus tulisin asumaan saksankielisessä maassa. Saksankielen pohjataidoille olisi nyt todella käyttöä! Jos tämän alueen murretta edes voi saksaksi sanoa. Voralbergin osavaltiossa Itävallassa puhutaan todella vahvaa murretta joka poikkeaa virallisesta saksankielestä huomattavasti, se on melkeinpä oma kielensä. Eipä siis ihme, että kielen kanssa tulee täällä epätoivon hetkiä.

Olen opiskellut saksaa nyt noin puoli vuotta. Tunneilla opetetaan hoch deutchia ("korkea saksaa") eli sitä virallista ja oikeaa saksankieltä. Kiva juttu, mutta kun menet kaupungille ei kukaan puhukaan sinulle niin kuin tunneilla opetetaan. Kuulin, että tv-uutisissa oli kerran haastateltu Voralbergissä asuvaa vanhaa miestä ja tämän puhe oli pitänyt tekstittää saksaksi jotta ihmiset muualla Itävallassa ymmärtävät mitä mies puhui! 

Tässä muutama esimerkki asuinalueeni murteesta:

Suomeksi:                    Saksaksi:         Täällä sanotaan:
Hyvää ruokahalua          Mahlzeit            An guata
Hyvin tehty                   Gut gemacht      Ghörig Gsi
Peruna                         Kartoffel            Grumppara
Tehdä töitä                   Arbeiten            Schaffa


Murteesta löytyy myös ihan oma sanansa vanhempien makuuhuoneen ikkunaluukkujen pitimille ja tämä sanahirvitys on GADALADALÄLLA. Nämä pitimet ovat tosiaan vain vanhempien makuuhuoneen ikkunoissa, esimerkiksi olohuoneen tai lastenhuoneen ikkunan pitimiä ei voi kutsua tällä nimellä.


Monesta talosta löytyy ikkunaluukut

Gadaladalälla

3 kommenttia:

  1. Huippua Jenni, sulla on kiva blogi. Oon kamppaillu ihan samojen ongelmien kanssa, ja voin taata, että jos jaksat tehdä saksanläksyt kunnolla, kyllä se tulee sieltä vielä! :)
    Nyt mulla onkin jo vaikeuksia ymmärtää Saksan saksaa, kun oma korva on tottunut ihanan maalaiseen Vorarlbergin murteeseen (tai siis murteisiin)... ;)
    Tsemppiä ja toivottavasti tavataan syyskuussa!
    - Johanna K.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kannustuksesta Johanna. :-) On päiviä jolloin ajattelen etten IKINÄ opi saksaa, saati murretta. Ehkä näin lyhyen ajan jälkeen ei kuitenkaan pidä vielä vaipua epätoivoon. :-) Olis tosiaan kiva tavata syyskuussa. Ilmoittele kun tiedät tarkemmin päivistä.

    VastaaPoista