3.11.2013

Viikinkejä ja Bengtskärin majakka

Ulkona on kolea ja sateinen syyskeli, hyvä päivä siis katsella aurinkoisia kuvia viime kesältä ja muistella mukavia lomahetkiä. :-) Yksi haaveistani pitkään on ollut käydä Bengtskärin majakalla. Elokuussa tämä haave toteutui. Etukäteen hieman jännitti millainen keli päivälle osuu (matka kun piti varata jo hyvissä ajoin etukäteen suuren kysynnän vuoksi), avomerimatka myrskyisessä säässä kun ei ihan minun makuuni olisi... Meillä kävi kuitenkin todella hyvä tuuri, päivä oli aurinkoinen ja meri lähes tyyni.

Matkaan startattiin aamulla Lohjalta. Viiden hengen porukalla pakkauduimme siskoni autoon ja nokka kohti Kassnäsiä. Olimme varanneet paketin jossa vene nouti meidät Kasnäsin satamasta josta veneellä ajettiin ensin Rosalan viikinkeskukseen (jossa myös lounas tarjottiin) ja siitä matka jatkui sitten veneellä Bengtskärin majakalle.

Kyytimme saapumassa Kassnäsin satamaan

Rosalassa meitä odotti opas heti satamassa.


Viikinkikeskus kierros alkoi päällikön talosta jossa tarjottiin lounas ja samalla opas kertoi saaren historiasta ja viikinkien kulttuurista.


Lounas tunnelmallisessa päällikön talossa

Lounaaksi oli kuhakeittoa ja saaristolaisleipää joka oli muuten mahdottoman hyvää! Kuhan määrässäkään ei oltu pihistelty, kuten kuvasta näkyy. :-)






Lounaan jälkeen saarella sai vapaasti kierrellä, saimme kartat joista näki mitä mistäkin löysi. Yhdestä vajasta löytyi asuja ja muita rekvisiittaa joita sai kokeilla...







Viikinkeskuksen jälkeen takaisin veneelle ja matka jatkui kohti pääkohdetta Bengtskärin majakkaa.


Matkalla näimme merimetsoja.


Ja vihdoin horisontissa siinsi pohjoismaiden korkein majakka - Bengtskär.

Majakka horisontissa!

Bengstkärin majakan valo sytytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1906. Jatkosodassa venäläisten sotajoukkojen oli määrätty räjäyttää Bengtskärin majakka. Venäläiset joukot pääsivätkin saarelle ja suomalaiset joutuivat pakenemaan majakan ylimpään asuinkerrokseen. Suomalaiset tykkiveneet ja ilmavoimat saapuivat apuun ja majakka saatiin pidettyä suomalaisilla, mutta se kärsi pahoja vaurioita. Taistelussa kaatui 31 suomalaista ja arviolta 60-100 venäläistä.






Bengstkärin majakka on tällä hetkellä vuokrattu Turun Yliopiston koulutuskeskukselle, jonka tehtävänä on edistää saariston elinkeinoelämää ja elinolosuhteita. Majakalta löytyy nykyään myös muutama hotellihuone. Olisi mielenkiintoista viettää yö saarella, varsinkin myrskyisällä säällä...






Näkymät majakan sisältä

Saaren kallioilta löytyy paljon vanhoja kaiverruksia.





Saarelta löytyy myös Suomen eteläisin posti, omalla Bengtskär leimalla. :-) Siskon kanssa päätettiin lähettää vanhemmille sieltä kortti.

Sisko postittamassa korttia Suomen eteläisimmässä postissa.

Ja loppuun vielä yksi pakollinen turisti-pönötys-kuva kera majakan. :-)




Voin lämpimästi suositella vierailua Bengstkärin majakalle!

3 kommenttia:

  1. Voi että, mä olen aina niin haaveillut pääseväni käymään tuolla! Varsinkin se yöpyminen kiinnostaisi, mutta olisikohan siellä aamulla suihku tarjolla, kun eihän meikäläinen voi mihinkään likaisella tukalla lähteä. ;-D

    Saittekin oikein KALAkeittoa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu tuolla on jopa sauna yöpyjille käytössä. Tukka hyvin, kaikki hyvin. :-) Ei muuta kuin ensi kesänä käymään!

      Poista
  2. Karun kaunis paikka. Tuolla olisi mukava yöpyä ja kuunnella meren tyrskyjä yöllä.

    VastaaPoista