Uudessa maassa erilaiset ruuat ja ruokailutottumukset aiheuttavat joskus hämmennystä. Olen melko kaikkiruokainen, mutta maksa on raaka-aine joka ei vaan maistu minulle missään muodossa (vaikka pienenä kuulemma himoitsin maksamakkaraa...). Reilu vuosi sitten, kun olin juuri muuttanut Itävaltaan, istuimme eräänä iltana kylässä ruokapöydän ääressä. Kysyin vieruskaverilta mitäköhän ruokaa on tarjolla ja sain vastaukseksi Leberkäseä.
Leber = maksa, käse = juusto -> maksajuustoa?? Tuskanhiki alkaa nousta, ei ole mitään kauhempaa kuin olla kutsuttu kylään ja olla kykenemätön syömään tarjottua ruokaa. Ruuan saapuessa pöytään olen hämmentynyt, se ei näytä millään muotoa maksalta tai juustolta. Vienosti asiaa kysyttyäni minulle kerrotaan, että ruuassa ei ole maksaa eikä juustoa. Mikä helpotus! Mistä ruoka on nimensä saanut on mysteeri. Olen antanut leberkäselle suomalaisen nimen 'vuokamakkara', joka mielestäni kuvaa sitä hyvin. Sen perus raaka-aineet ovat sian- ja naudanliha, pekoni ja sipuli. Seos paistetaan vuuassa uunissa kunnes se saa rapen pinnan.
Leberkäseä on usein tarjoilla illanvietoissa joissa on paljon vieraita sen helppouden takia. Se tarjoillaan yleensä perunasalaatin kanssa. Leberkäseä ei valmisteta itse vaan se ostetaan kaupasta (yleensä tilataan etukäteen jos tarvitaan isompia määriä). Siitä on myös olemassa versio jossa oikeasti on juustoa eli käseleberkäse sekä tulisempi versio jossa on paprikaa ja chiliä.
Toinen tapa syödä leberkäseä on sämpylän välissä. Tämä on hyvin tyypillinen lounas Itävallassa. Itsekin ostan silloin tällöin leberkäsesemmelin. Sämpylän väliin ei tule muuta siivu leberkäseä ei muuta, ei edes mausteita kuten sinappia joka mielestäni sopisi siihen.
|
Itävaltalainen "hampurilainen" |
Leberkäse on myös Saksan puolella suosittu lounasruoka. Nykyisin saa onneksi jo hiukan terveellisempiä sämpylöitä tämän "uunimakkaran" lisukkeena. Kotioloissa leberkäse on toisinaan oiva pikaruoka pannulla lämmitettynä pienittyjen vihannesten tai salaatin kanssa.
VastaaPoistaTuota maksajuusto nimeä ihmettelin myös aikoinaan, mutta kyseessähän on vuoassa paistettu makkaramassa, ja ihan syötävää, varsinkin kun tekee hiukan omia versioita.
paskeriville
A12 Vomprasti saksaan tultaessa leberkäse maistui sämpylän välissä tarjosivat sen sefillä oli hyvää ja oluet siihenkylkeen jes!
Poistaharri
"Olen antanut leberkäselle suomalaisen nimen 'vuokamakkara'". Jaha, milloinkahan tämä on tapahtunut. Itse muistan jo kuusikymmentäluvulla tätä vuokamakkaraksi kutsutun...
VastaaPoistaMinulle selitettiin Saksassa 60-luvulla että Leber on vuoka (vanha sana?) ja Käse tulee kai koostumuksesta,
VastaaPoista