Noitakokko on Itävallassa pitkään asuneen Pirjon hauska suomennos sanalle Funken. Sitä vietetään aina karnevaalien päättymisen jälkeisenä sunnuntaina Voralbergin osavaltiossa. Funkenin tarkoitus on karkoittaa talvi jotta kevät voi saapua. Funken on iso kokko (huomattavasti isompi kuin suomalaiset juhannuskokot) jonka päälle laitetetaan noita. Noita symboloi talvea ja jotta talvi väistyisi kevään tieltä on noita poltettava. Illalla ihmiset kokoontuvat seuraamaan tätä noidan polttoa. Ilta aloitetaan yleensä ilotulituksella, tarjolla on tietysti myös juotavaa ja pientä purtavaa.
|
Noita onnellisen tietämättömänä kohtalostaan... |
|
Toinen noita pelästyneen näköisenä kokon päällä. |
|
ilotulista ennen noitakokkoa |
|
Kohta leimahtaa! |
Jos noita ei jostain syystä pala, kokko esimerkiksi kaatuu ennen kuin tuli ehtii huipulle, järjestetään viikon päästä noidalle hautajaiset. Noita laitetaan arkkuun ja saatetaan hautajaiskulkuuessa paikkaan jossa se kohtaa loppunsa. Kevään tulo on varmistettava! Voralbergilaiset ovat omituista kansaa. :-)
Noitakokkoja ei ole kaupungissa vain yhtä, esimerkiksi Dornbirnissä niitä oli kuulemma tänä vuonna 16!!
Vorarlbergilaiset on tosiaan juhlakansaa! Fasching-tiistaista alkaen alkaisi myös perinteinen Fastenzeit eli paasto, jota moni noudattaa meidän tipattoman tammikuun tyyliin pääsiäiseen asti. Huvittavaa tässä tosin on, että heti karnevaaliajan loputtua jo Funken-sunnuntaina paastossa käytetään "jokeri". :D
VastaaPoistaHauska perinne ja hienoja kuvia!
VastaaPoistaAika hassua, että Intiassakin on vähän tuommoinen samanatyyppinen juhla tammikuun puolivälissä (sankranti). Silloin poltetaan myös eräänlaisia kokkoja, jotka merkitsevät pimeän ajan (talven) päättymistä ja uuden alkua ja kevään tuloa. Kokossa voidaan polttaa myös vanhoja vaatteita ja muita vanhoja tavaroita ikään kuin symbolisoimassa uuden alkua. Sitten on tietysti myös hyvä syy ostaa uusia tavaroita. :-)
Tuohan onkin hyvä tapa saada vaatekaappiin lisää tilaa! :-D
PoistaTähän samaan linjaan sopisivat vanhan kansan pääsiäiskokot, joita varsinkin Pohjanmaalla oli ollut tapana polttaa, sekä pääsiäisnoidat, jotka ovat muuntuneet lähinnä koristeiksi. Saksassa on elävänä perinteenä talven polttaminen eri muodoissa. Kulttuureista ja maantieteellisestä paikasta riippumatta ihmiset näyttäisivät noudattavan jotakin ihmiskunnan ikimuistoista rituaalia, joka liittyy kevääseen ja luonnon heräämiseen. Se saattaisi symboloida talvella uhannutta ruoan puutetta (=kuolemaa) ja iloa siitä, että elämä jatkuu, kun kevät koittaa ja maa tuottaa uutta ruokaa.
VastaaPoista